Rode wijn soorten

Rode wijn is de meest populaire wijncategorie. Het is ook een van de oudste, met bewijs van rode wijn die teruggaat tot 6000 voor Christus. Rode wijn soorten worden vaak gebruikt in melanges, maar ze kunnen ook op zichzelf worden genoten. Rode wijnen worden gemaakt van druiven met een donkere schil die zijn gefermenteerd met druivenschillen, zaden en stelen. De kleur van rode wijn ontstaat door contact met deze materialen tijdens fermentatie en veroudering. Dus, wat zijn de meest populaire soorten rode wijn? Hier zijn de meest populaire soorten die je moet proberen.

 

Cabernet Sauvignon

Dit is een klassieke druif die in een breed scala van klimaten kan worden gekweekt. Het is ook de druif die wordt gebruikt om Bordeaux te maken, misschien wel de beroemdste wijnregio ter wereld. Cabernet Sauvignon is de meest populaire rode wijnsoort ter wereld. Het is ook een van de duurste. Deze druif levert volle wijnen met veel tannines en zuren. Het staat ook bekend om zijn hoge alcoholgehalte. Cabernet Sauvignon wijnen worden doorgaans minimaal twee jaar gerijpt voordat ze aan de consument worden vrijgegeven. Deze rode wijn past goed bij gegrilde ribeye steak, runderstoofpot en gerijpte cheddar.

 

Merlot

Merlot is een van de meest voorkomende druiven die worden gebruikt in Bordeaux wijnen en Pomerol wijnen uit Frankrijk. Deze donkerrode druif produceert medium-bodied wijnen met fruitige smaken zoals kersen en aardbeien. Merlot heeft ook een laag tanninegehalte waardoor het gemakkelijker te drinken is dan Cabernet Sauvignon. Deze wijn is ideaal om te combineren met geroosterde groenten en rosbief.

 

Pinot Noir

Pinot noir wordt vaak omschreven als lichter dan andere rode wijnen. Maar het heeft meer delicate smaken dan Cabernet Sauvignon. Pinot noir wordt meestal gefermenteerd met de stelen eraan. Het voegt structuur toe aan de smaken en geeft een kenmerkende aardse smaak. Pinot Noir heeft een laag tanninegehalte. Het biedt dus een soepele drink ervaring. Deze rode wijn is heerlijk om van te genieten bij varkenshaas, Gruyère en Portobello Champignons.

 

Malbec

Malbec druiven worden meestal in Argentinië verbouwd. Door zijn paarse kleur is hij gemakkelijk te onderscheiden van andere rode wijnen. Het heeft een lage zuurgraad en gematigde tannines. Malbec rode wijn heeft de smaak van bramen en rode pruimen, met zoete hints van vanille en cacao. Het heeft ook rijke accenten van eikenhout en tabak. Met zijn unieke eigenschappen kan Malbec concurreren met andere populaire rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon, Pinot Noir en Merlot. Malbec is geweldig om te combineren met geroosterd varkensvlees, blauwe kaas en kalkoen.

 

Meer informatie

Wil je meer informatie over verschillende soorten rode wijn of heb je vragen over rode wijn? Neem dan contact met ons op via de contactpagina.